Linux Palvelimet – Harjoitus 2 (31.08.2017) – Juha-Matti Räty a1600547

Harjoitus 2, Linux palvelimet ict4tn021 alkusyksy 2017

Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 2 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html
Pohjana Tero Karvinen 2017: Linux kurssi, http://terokarvinen.com

Kurssisivu: http://terokarvinen.com/2017/aikataulu-linux-palvelimet-ict4tn021-4-ti-ja-5-to-alkusyksy-2017-5-op

 

A) Aiheuta lokiin kaksi eri tapahtumaa: yksi esimerkki onnistuneesta ja yksi esimerkki epäonnistuneesta tai kielletystä toimenpiteestä. Analysoi rivit yksityiskohtaisesti.

Analysoin auth.log tiedostoa alla olevissa kuvissa käyttämällä less /var/log/auth.log

logit 1.png

Käytin komentoa sudo apt-get install fortune sekä sudo apt-get update, kummassakin tilanteessa kun käytän sudoa linux näyttäisi avaavan  sudo:sessionin komennon suorittamisen ajaksi ja sen jälkeen sulkevan sen.

 

Seuraavaksi käytin komentoa passwd kirjoittamalla passwd xubuntu. Kyseisellä komennolla voidaan vaihtaa halutun käyttäjän salasana (tässä tilanteessa käyttäjä xubuntu). passwd ensimmäiseksi pyytää nykyistä salasanaa, jonka tarkoituksella kirjoitin väärin jotta saisin authentication erroria.

logit 2.png

Tältä se puolestaan näytti komentokehotteessa:

logit 3

Tarkastin myös syslogia muutoksien varalta, muttei siellä näkynyt mitään.

 

C) Tee unelmien apt-get -komento: yksi komentorivi, joka asentaa suosikkiohjelmasi.

sudo apt-get -y install eclipse geany gimp vlc blender krita kdenlive openshot handbrake audacity libreoffice

Lisäksi jos haluan Open Broadcaster Softwaren, joudun lisäämään repositoryn ennen asentamista:
sudo add-apt-repository ppa:obsproject/obs-studio
sudo apt-get update && sudo apt-get install obs-studio ffmpeg

Listaan voisi myös lisätä ardour, mutta sitä ja muutamia muita ohjelmia jotka jätin pois tarvitsen todella harvoin. Nytkin lisäsin listaan vain varalta ohjelmia joita tarvitsen vähän harvemmin, mutta joita kuitenkin tarvitsen.

 

D) Asenna komentokehotteen paketinhallinnasta kolme itsellesi uutta komentorivillä toimivaa ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

1. Irssi

Irssistä olin kuullut sillonku IRC oli vielä olevinaan joku juttu, mutten ollut ikinä kokeillut sitä. Kyseessähän on lisäksi suomalainen ohjelma.
sudo apt-get install irssi

Käytin /connect ubuntu jonka jälkeen käytin /join ubuntu. Melkein jo pelästyin etten pääse pois ohjelmasta kun /disconnect eikä Ctrl+C kumpaan toiminut, mutta sitten kirjoitin /quit ja huojennukseni koko ohjelma sulkeutui. En olisi halunnutkaan ircata.

irssi

2. Fortune

sudo apt-get install fortune

Ohjelma suoritetaan yksinkertaisesti kirjoittamalla fortune, jonka seurauksena joka kerta tulostuu jotain uutta.

fortune.png

fortune2

3. Youtube-DL

Huom. YouTube videoiden lataaminen voi olla tekijänoikeusrikos riippuen maasta josta sijaitset. Tarkista paikalliset lakisi. Seuraava kohta on täysin kuvitteellinen kuvaus prosessista jossa ladataan palvelusta video mukaanlukien myöhempi kohta jossa “video toistetaan”. Kuvat ovat manipuloituja sekä teksti mielikuvitusta.

sudo apt-get install youtube-dl

Etsin YouTubesta videon nimellä “First YouTube Video”, koska muistaakseni ensinmäinen video oli joku eläintarha-pätkä. Löysin videon https://www.youtube.com/watch?v=jNQXAC9IVRw

käytin komentoa: youtube-dl youtube.com/watch?v=jNQXAC9IVRw (kirjoitin aluksi osoitteen väärin, jonka takia ensinmäinen yritys epäonnistui)

youtbuedl

ls komennolla voimme totea latauksen onnistuneen.

4. MPlayer (extra)

Ensinmäisessä harjoituksessa latasin MPlayerin, mutten käyttäny sitä koska ei ollut mitään videoita joita katsoa. Nyt kokeillaan sitäkin extrana tähän tehtävään.

sudo apt-get install mplayer

vaihe1.png

Asensin mplayerin ja uudelleenimesin videon mv komennolla kuten kuvassa näkyy (ei pakollista). Aloin toistamaan videota komennolla: mplayer video.webm

mplayer.png

Leave a comment